Svensk fantasy
Jag läser mycket svensk fantasy och sedan min egen debut 2015 har jag lärt känna många härliga, kreativa personer. Jag tycker det är fantastiskt att få vara en del av den framväxande svenska fantastikscenen. Flera indieförlag har både uppstått och lagt ned, nya eldsjälar har startat förlag för att fylla tomrummen som de lämnat efter sig och några av de tidiga projekten lever fortfarande. Det är en sjudande gryta av kreativitet och elden som värmer vår inhemska fantastik med dess undergenrer brinner med klar låga.
Läser, skriver och nätverkar
Intresset för just svensk fantasy har ökat. Jag är övertygad om att det beror på stigande litterär kvalitet och ökade kunskaper bland egenutgivare och småförlag. Inte att förglömma det hårda arbete som gjorts under många år för att sprida budskapet att det finns alternativ till de engelskspråkiga utgivningarna. Det är hos indieförlagen och de kämpande författarna som bekostar publiceringen av sina böcker själva som genren är levande eftersom de stora jättarna inte satsar på fantasy av svenska författare. Särskilt inte om den är riktad till en vuxen läsekrets.
Gästbloggare
Jag har hittat flera riktiga fantasypärlor av svenska författare och imponeras över de komplexa världsbyggena och intressanta karaktärerna. Det finns många väldigt bra böcker numera, problemet är att få läsare hittar dem. Utan någon stor budget och ett upparbetat nätverk är det tyvärr mycket svårt att nå ut. I mitt eget lilla nätverk av författare hjälps vi åt och stöttar varandra. Det är både fint och värdefullt.
På min blogg bjuder jag in gäster som får presentera sig själva och sina tankar om skrivande och fantasy. Det har varit några spridda gäster tidigare men i år har jag planerat att bjuda in en gästbloggare per månad. Nu i januari är det Frida Hallberg som skriver om en litterär revolution. Läs gärna! Om du vill veta mer om Frida och hennes böcker kan du följa henne på Instagram: @frida.hallberg.forfattare
Håll utkik efter fler spännande gäster!
Tänker på en egenutgiven fantasybok som jag köpte och läste. Berättelsen var fantastisk men hade sina brister. Det som var sorgligt är att jag insåg hur pass mycket bättre boken skulle ha blivit om den gick igenom ett förlags process.
Andra tankar:
Måste västerländsk fantasy handla om medeltiden? Måste hjälten alltid ha svärd? Tolkien hade olika vapen (yxa, svärd, pilbåge och stav) till sina karaktärer.
Jag håller med dig om det första. Det är svårt att vara egenutgivare och ha koll på allt som måste göras. Det är dyrt med korrekturläsning, sättare m.m. och därför väljer de flesta att göra jobbet själva. Om de inte gjorde det skulle det inte bli någon bok alls. Jag tycker ändå att mycket förbättrats de senaste 10 åren vad gäller egenutgivna och mikroförlagens böcker, men som läsare är det svårt att hitta guldkornen. Ett köp kan bli en stor besvikelse som du skriver. Svensk fantasy utvecklas men utan kapital går det väldigt långsamt och många ger upp efter ett tag och deras surt förvärvade kunskaper försvinner ur vår svenska fantasygemenskap.
Angående din andra tanke håller jag med om att medeltid är en vanlig miljö. Det finns böcker med andra teman än svärd och medeltid, men som sagt är det svårt att hitta det man som läsare är ute efter som dessutom är välproducerat.
Tack för att du läser bloggen och kommenterar! 🙂