Skriver, läser och älskar böcker

Lupina Ojala är författare och har utkommit med fyra romaner samt medverkar i ett flertal novellantologier. Hon skriver gärna om drömda världar och epoker som aldrig fanns. Förutom att skriva driver hon bokförlaget Catoblepas förlag som ger ut svensk fantasy.

Jag skriver om drömda världar och epoker som aldrig fanns.

Lupina Ojala

Biografi

Lupina Ojala föddes i Örebro men bor numera i Göteborg. Böcker har alltid varit viktiga och fantasygenren har en särskild plats i hennes hjärta. I barndomen var en av de mest älskade platserna naturligtvis det lilla kvartersbiblioteket. Även om fantasyutbudet inte var jättestort väcktes kärleken till genren och drömmen om att en dag skriva egna romaner.

Genom åren har hon haft olika sysselsättningar som städ och restaurangjobb, alltiallo på Nya Teatern i Örebro och projektledare för ett konsthantverksprojekt. Två år studerade hon på Kävesta Folkhögskola som har estetisk inriktning och en termin pluggade hon i Dublin. Irland är för alltid en favoritplats.

Efter att ha blivit förälder bestämde hon sig för att det var dags för en yrkesutbildning. När hon var färdig informationsproducent startade hon eget 2006 och frilansar sedan dess som formgivare och originalare. Bland mycket annat har hon formgett bokomslag och satt inlagor till en mängd böcker. Referenser finns på hemsidan cinna.se

”Med Yddrios har jag försökt skapa en skimrande värld som läsaren vill återkomma till. Det är karaktärernas upplevelser av den här världen fylld av magi, olika varelser och intriger som är i fokus.”

Lupina Ojala

Böcker och texter av Lupina Ojala

Nu är hon aktuell med sin fjärde roman som har titeln Purpurvinter. Hennes tre tidigare böcker heter Tårpilens år, Toner av guld och Shessandras hjärta. Dessa tre ingår i fantasyserien Yddrios. Samtliga böcker är fristående.

Hon medverkar i tio novellantologier från olika förlag, bland andra den hyllade 13 svarta sagor om superhjältar (Swedish Zombie, 2016) och den engelskspråkiga satsningen Waiting for the machines to fall asleep (Affront 2015). Flera av hennes noveller finns utgivna som e-böcker.

Under åren 2010-2015 var hon skribent för Tidningen Vitka och bidrog bland annat med artiklar om mytologiska platser i nordeuropa.

Som medlem i föreningen Catahyas antologiråd 2013-2014 arbetade hon tillsammans med bland andra Jonathan Olsson med sammanställningen av antologin Magiker och maskiner. Boken släpptes 28 juni 2014 och är Catahyas femte antologi. Förord av Lupina Ojala.

Antologin Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob (2019) tillkom genom ett samarbete mellan Lupinas eget bokförlag Catoblepas förlag och Göteborgs stadsmuseum i samband med utställningen Göteborgs garderob, en utställning om historiskt mode. Bidragen valdes ut genom en en novelltävling där juryn bestod av Daniel Finnholm, museipedagog Göteborgs stadsmuseum, Patrik Centerwall, författare och föreläsare samt Lupina Ojala.