Kommentarer

Svensk fantasy — 2 kommentarer

  1. Tänker på en egenutgiven fantasybok som jag köpte och läste. Berättelsen var fantastisk men hade sina brister. Det som var sorgligt är att jag insåg hur pass mycket bättre boken skulle ha blivit om den gick igenom ett förlags process.

    Andra tankar:
    Måste västerländsk fantasy handla om medeltiden? Måste hjälten alltid ha svärd? Tolkien hade olika vapen (yxa, svärd, pilbåge och stav) till sina karaktärer.

  2. Jag håller med dig om det första. Det är svårt att vara egenutgivare och ha koll på allt som måste göras. Det är dyrt med korrekturläsning, sättare m.m. och därför väljer de flesta att göra jobbet själva. Om de inte gjorde det skulle det inte bli någon bok alls. Jag tycker ändå att mycket förbättrats de senaste 10 åren vad gäller egenutgivna och mikroförlagens böcker, men som läsare är det svårt att hitta guldkornen. Ett köp kan bli en stor besvikelse som du skriver. Svensk fantasy utvecklas men utan kapital går det väldigt långsamt och många ger upp efter ett tag och deras surt förvärvade kunskaper försvinner ur vår svenska fantasygemenskap.

    Angående din andra tanke håller jag med om att medeltid är en vanlig miljö. Det finns böcker med andra teman än svärd och medeltid, men som sagt är det svårt att hitta det man som läsare är ute efter som dessutom är välproducerat.

    Tack för att du läser bloggen och kommenterar! 🙂