Liten rapport från Fantastika 2021
Årets Swecon var alltså Fantastika 2021 på Dieselverkstaden i Nacka. Det är absolut ingen överdrift att påstå att det var en enormt efterlängtad kongress. Efter att flera gånger ha blivit uppskjuten på grund av covid-19 blev den äntligen av. Och vilken kongress det blev!
Fredag 19 november
Programmet var fullspäckat med intressanta punkter. Eftersom det är minst tre som pågår samtidigt missade jag några som jag egentligen velat se. Vilken lyx ändå med detta överflöd! Hörde deltagare skoja om att Hermiones tidsvändare hade kommit väl till pass under den här helgen.
Efter att ha installerat mig på hotellet på fredagen valde jag att se paneldiskussionen om Climate Fiction med Sten Rosendahl, Åka, Markku Soikkeli, Mats Linder och Gunilla Jonsson (mod). Klimatförändringarna är ett högaktuellt och viktigt ämne. Det blev en intressant diskussion om hur detta tacklas i fiktionen.
Efter en kort paus kastade jag mig in debatten Should we read authors who are criminal, misbehaving or just not liked? En diskussion på det ämnet hade jag med sonen bara några veckor tidigare med anledningen av att Foundation kommer som tv-serie. Jag slukade Asimovs böcker på 90-talet. Då var jag lyckligt ovetande om han förfärliga uppförande mot kvinnor. Jag blev enormt besviken när jag läste om hans tydligen allmänt kända dåliga beteende.
Eftersom jag själv hade haft så stor behållning av att läsa hans böcker ville jag ändå rekommendera dem till sonen. Därav vår diskussion om ifall man ska skilja på verk och person eller inte. Det var mycket intressant att höra vad andra hade att säga om frågan. I panelen: Jessica Elgenstierna (moderator), John-Henri Holmberg, Ian Sales, Jenny B Kulturdelen, Saga Bolund.
Fördelar och nackdelar med att vara sf & fantasyförfattare i Europa jämfört med i första hand från USA diskuterades av Elin Holmerin (mod), Peadar Ó Guilín, Eva Holmquist och Jane Mondrup i panelen To be a European SF&F writer. Tankar som jag tar med därifrån är bland annat att läsekretsen blir begränsad när man skriver på ett litet språk. En fördel och samtidigt nackdel vid översättning och lansering utomlands är att texterna blir färgade av lokal kultur och tradition. Det kan bli superexotiskt eller nästintill obegripligt.
Eftersom jag gillar Finland så blev fredagens sista programpunkt den finska delegationens introduktion till finsk fantastik: Speculative fiction, speculative poetry – a Finnish introduction. Efteråt passade jag på att köpa översatta böcker då jag tyvärr inte kan finska trots finsk mamma och många besök hos släkt i Finland. Deltagare: Noora Kaikkonen, Markku Soikkeli, Saara Henriksson och Matti Järvinen (mod).
Häng i hotellbaren med till största delen andra författare fick avsluta kvällen. Jag kan ärligt talat inte minnas när jag skrattade så mycket. Underbar kväll!
Lördag 20 november
Lördagen inledde jag med att lyssna till panelen om drakar. Som fantasyälskare är förstås drakar ett kärt ämne som jag aldrig tröttnar på. Intressant panel om både klassiska drakar och mer nyskapande varianter. Drakar i fantasy med Helen Ekeroth (moderator), Mattias Kuldkepp, Florence Vilén och Anna Gable.
Fornnordisk mytologi är jag väldigt intresserad av och därför var Linnea Jägruds föreläsning De nio världarna i nordiska mytologins världsträd ett givet val. Roligt och informativt.
Sedan slank jag in till författarintervjun med Eva Holmquist. Eva var en av årets hedersgäster och intervjuades av Marika. Fast jag känner Eva och har koll på hennes författarskap sedan tidigare fick jag veta en hel del nytt. En nyfiken och bra intervju. Hon har en gedigen utgivning bakom sig och flera spännande titlar på gång. Jag väntar med spänning på nästa bok i serien om kattskiftarna.
Som en del redan vet älskar jag att dansa så när dans visade sig stå på programmet stack jag genast dit. Två timmar med Sällskapsdans från medeltid till empir med Per Lindberg. Superkul!
Klockan 19 var det Litnight där författare högläste fem minuter var ur eget verk. Jag läste ett stycke ur min senaste roman Shessandras hjärta. Problemet med att vara en del av en programpunkt är att jag blir ganska nervös och därför hade svårt att koncentrera mig på de författare som var före mig. Däremot var det väldigt trevligt att lyssna till de som var efter mig. Jag lade genast till fler böcker på min enorma att läsa-lista.
Resten av kvällen hängde jag i Bistron. Återigen var det mycket skratt och nördiga diskussioner med härliga människor.
Söndag 21 november
Sista dagen kom alldeles för fort. Efter en som vanligt mysig hotellfrukost med vänner och bekanta deltog jag i gruppdiskussionen TV-serier: tips under ledning av Perny. Jag lyssnade mest eftersom jag har dålig koll på tv-serier. Med mig fick jag lite tips och tänker kolla på The Orville och Wheel of time. Jag tänker se Foundation också även om den tydligen var en besvikelse för många.
Från tv-serier till Popular historical periods for fantasy. Som alla fantasyläsare vet är någon sorts medeltidsinspirerad miljö vanlig men det går ju faktiskt att inspireras av annat eller hitta på något alldeles nytt som ingen hört talas om förut. Panel med Elin Holmerin, Undrentide (moderator), Rhuddem Gwelin, Adrian Tchaikovsky och Peadar Ó Guilín.
Ytterligare en mycket tänkvärd panel var Enkönade världar med Anna Bark Persson (mod), Anna Jakobsson Lund, Gabi, Stefan Högberg och John-Henri Holmberg. Hur skulle det egentligan vara om det bara fanns ett kön eller väldigt många olika biologiska kön? I fortsättningen ska jag anteckna boktips och annat från panelerna. Jag tror alltid att jag ska komma ihåg titlar och författare men det gör jag inte. Jag hoppas på att någon annan lägger ut en lista med boktips från kongressen för det var mycket som jag blev intresserad av att läsa.
Jag var med i programpunkten Ska vi byta idéer med varann? Samarbete författare emellan. Med var även Perny (mod), Anna Jakobsson Lund, Camilla Linde och Helen Ekeroth. Ett kärt ämne för det är verkligen ett speciellt och fint community som vi svenska fantastikförfattare har. Vi samarbetar gärna med varandra, tipsar och uppmuntrar.
Som alltid fanns det bokförsäljning på plats. Bilden är från bokrummet där svenska förlag och författare presenterar sina böcker. Stort tack till er som köpte min bok Shessandras hjärta! Ett helt rum med begaganade böcker fanns som vanligt också men där glömde jag att ta en bild.
Helgen rusade förbi. Jag missade några saker som jag planerat in på grund av allmän förvirring och för att jag fastnade i diskussioner, men det är så det ska vara på en kongress. Jag missade öppnngsceremonin när ”The spirit of Swecon” släpptes ut men jag var med när Carolina Gomez fångade in den igen. Kul tradition och fånig som jag är blir jag alltid lite tårögd.
Efter att ha hängt i bistron på det sedvanliga ”Dead Dog Party” var det dags att resa västerut och hemåt. Megastort tack till arrangörer, gophers och alla deltagare på och framför scenerna för denna fantastiskt roliga helg!