De stora förlagen publicerar inte mycket svensk fantasy och särskilt inte fantasy som riktas till vuxna läsare. Trots det finns det ett stort utbud av genren på marknaden. Hur går det ihop kan man undra. Jo, det är alla eldsjälar som driver mikroförlag och de författare som tar risken att bekosta sin egen utgivning som står för mångfalden inom den svenska fantastiken. Det är en minst sagt blandad gryta som kokar för fullt och läsarna serveras den ena exotiska rätten efter den andra. Trots det syns inte den svenska fantastiken så mycket som den förtjänar.
Mikroaktörerna på marknaden saknar oftast kapital för reklamkampanjer. Det är kostsamt med produktion, distribution och marknadsföring. Bokhandlarna tar hellre in titlar som de vet kommer sälja än okända författare. Det är några av de faktorer som gör det svårt att nå ut till läsarna. Sociala medier, bokmässor, konvent och marknader är vanliga marknadsföringskanaler. Räckvidden är begränsad men det finns de som lyckats bygga upp en trogen läsekrets tack vare mycket bra utgivning och ihärdigt arbete.
Vi skulle inte ha någon svensk fantasy utan de små utgivarna. Som läsare har man oftast inte koll på de olika förlagsformerna eller hur mycket hårt arbete som ligger bakom produktionen av en bok. Genren är omtyckt av de som upptäckt vilka spännande och annorlunda berättelser som finns. Mikroaktörerna erbjuder något annat än det gängse utbudet. För de flesta är det kärleken till bra berättelser som är den drivande kraften, för några pengar att tala om finns oftast inte att hämta.
Tyvärr finns det en trist och orättvis attityd mot mikroaktörerna. Alla dras över en kam och recensenterna på de stora tidningarna kastar oftast recensionsexemplaren direkt i papperskorgen. De etablerade kulturella institutionerna verkar inte tycka att det är riktig litteratur om det inte är någon av de stora förlagen som står bakom utgivningen och just fantasygenren rynkas det extra mycket på näsan åt.
För många mikroaktörer blir det ganska snart ekonomiskt ohållbart att publicera böcker och arbetsbördan är stor. Jag har sett i sociala medier att många läsare blir ledsna när ytterligare ett fantastikförlag läggs ned och bokbloggaren Håkans hylla (@hakans.hylla) drog med anledning av detta i våras igång en kampanj på instagram med hashtaggen #stöttasvenskfantastik. Det är att av flera bevis på att den alternativa utgivningen är viktig. Jag går så långt som att säga att det är en kulturgärning. Bredden och mångfalden blir större med oberoende utgivning.
Ett råd och en vädjan till er läsare som är tveksamma till de mindre aktörerna är att inte döma ut alla bara för att ni hade oturen att läsa en bok som inte håller måttet. Det finns så mycket därute. Allt ifrån proffsigt skrivna, redigerade och satta böcker till ofärdiga texter som inte ens är korrlästa. Kvaliteten skiftar och det är så det ska vara. För alla måste börja någonstans och alla lär sig hela tiden. Guldkornen är många inom svensk fantasy om man bara ger sig tid att leta efter dem.
Under de tio år som jag varit verksam har jag sett många förlag såväl grundas som läggas ned. Jag har själv många gånger funderat på att ge upp men kärleken till genren är stark och det finns många bra manus. Mitt behov att dela med mig av både mina egna och utvalda författares berättelser närs av positiv respons från förlagets läsare. Stort tack till er!
Jag upplever att det hänt enormt mycket på kort tid. Mer kunskap bland förläggare och författare har höjt kvaliteten avsevärt och det är verkligen kul att se. Jag följer med spänning den fortsatta utvecklingen av den svenska fantastiken.
Sök på #svenskfantasy och #svenskfantastik på instagram för boktips.
Läs gärna författaren och förläggaren Frida Hallbergs gästinlägg: Litterär revolution!
Några sätt att stötta svensk fantastik:
- Tipsa om böcker du gillar
- Skriv recensioner på till exempel Goodreads, bloggar och sociala medier
- Följ förlag och författare på sociala medier
- Ge bra betyg på böcker du gillar i bokappar
- Köp böcker eller låna på bibliotek
Har du fler tips? Skriv gärna en kommentar!
Vill du veta mer om mitt bokförlag? Besök hemsidan catoblepas.se
Liten ordlista
Fantastik: En paraplybenämning för de spekulativa genrerna som exempelvis fantasy, sf och skräck.
Traditionella förlag: Författaren upplåter bokrättigheterna till förlaget och får ersättning från förlaget enligt avtal.
Hybridförlag: En typ av bokutgivningstjänst där författaren bekostar hela eller delar av utgivningen.
Mikroförlag: Små förlag med liten budget som ofta drivs vid sidan av en mer inkomstbringande verksamhet eller anställning.
Egenutgivare: Författaren har publicerat sin bok på egen hand och står för alla kostnader samt behåller själv vinsten.
Crowdfounding / gräsrotsfinansiering: Via en plattform som exempelvis Kickstarter presenterar aktören sin idé. De som vill kan då välja att sponsra projektet och får den färdiga produkten i utbyte om målet för insamlingen uppnås och projektet slutförs. Om det inte sker får sponsorerna tillbaka satsade pengar.
PoD (Print on Demand): Genom företag som tillhanadahåller tjänsten kan författaren göra sin bok tillgänglig för tryck, men den trycks först när någon beställer ett exemplar. Företaget tar ofta en startkostnad samt en viss procent av försäljningspriset per såld bok.