Världar med perspektiv
I dag har jag finbesök på bloggen! Författaren Eva Holmquist som är aktuell med Attentaten i Gallus berättar om hur hon går till väga när hon skapar de världar som hennes böcker utspelas i.
En värld som inte är som alla andra
För min senaste bok Attentaten i Gallus var världen där berättelsen utspelade sig en viktig komponent. När jag bestämde att det skulle bli en fantasy var det en sak som jag var helt säker på: den skulle inte vara den vanliga Tolkien-kopian … En annan bärande tanke var att historien ser olika ut beroende på vems perspektiv du får höra. Så jag ville få en värld där det fanns rikligt med olika perspektiv. Det gjorde också att jag behövde flera olika personer som gav sin syn på händelserna. Utifrån de vaga tankarna började jag bygga upp världen…
Bygga upp en värld
När jag bygger världen så startar jag alltid med att ställa frågor till mig själv. Svaren ger sedan upphov till flera frågor och så rullar det på tills jag känner att jag har tillräckligt grepp om världen för att börja skriva. Sedan dyker det alltid upp frågor under arbetets gång som gör att jag behöver dyka ner i fler frågor.
Världen Gallus växte fram
För Attentaten i Gallus handlade många frågor om de folkslag som bodde i Gallus, vad som hänt tidigare och hur situationen var nu. När det gällde gallus som är stora fågelliknande människor funderade jag på hur de levde och hur det faktum att de hade vingar påverkade hur de levde. Efter det snöade jag in på människorna och efter det blev det rövarnas tur. När jag kommit så långt hade jag mycket stoff kring vad som hänt tidigare med historien från de olika perspektiven. Insprängt bland allt det andra kom jag också fram med de viktigaste personerna för berättelsen.
Olika berättelser kräver olika världar
För världen i Attentaten i Gallus var historien mellan de olika folkslagen extremt viktigt för det är något som driver handlingen. För andra böcker kan det vara andra aspekter som är viktigare. I exempelvis Förlora för att vinna var en viktig del som jag fick ägna mycket tid åt frågan om hur vailanerna fortplantade sig och växte. För i den berättelsen var det en viktig fråga. Beroende på vilka teman som är viktiga måste världen se olika ut och det påverkar också på vilket sätt jag bygger upp världen. Tycker du att världen där en berättelse utspelar sig är viktig?
Eva Holmquist
Eva Holmquist har alltid varit fascinerad av hur världen fungerar och vad det skulle innebära för människor om förhållandena var annorlunda. Hennes berättelser startar ofta utifrån ett ”tänk om”. Hon är utbildad civilingenjör och jobbar som teststrateg när hon inte skriver science fiction- och fantasyböcker.
Hon är uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg med den underbara närheten till Gunneboskogen och Rådasjön ett långt stenkast från huset. Numera bor hon i Jönköping.
10 december släpps hennes nästa bok Attentaten i Gallus som är en ungdomsfantasy från 12 år och uppåt. Hon har tidigare kommit ut med böckerna:
- Ödeland som är en novellsamling med tema utanförskap.
- Förlora för att vinna som är ett rymdäventyr med fantasykänsla.
- Kedjor känns bara när du rör dig och Det är inte så lätt som du tror som är de två första böckerna i en serie om ungdomarna ombord på rymdskeppet Diligentia.
- Hästar på vift som är en hästbok för åldrarna 8 år och uppåt.
Hon har också med noveller i novellsamlingarna:
- Flykten från Paradiset i Maskinblod
- Som en film i Maskinblod 2
- Vellians armé vinner alltid i Maskinblod 3
- En annan dag i Kärlek i maskinernas tid
Attentaten i Gallus kan köpas hos adlibris. Redan nu kan du bevaka boken.
Evas blogg hittar du här: www.ettknytt.blogspot.com