Lupina Ojala

  • Hem
  • Blogg
  • Yddrios
  • Myskusliga mysterier
  • Noveller
  • Författaren
  • Kontakt

Författarbloggen


Ingredienser till havre och lökvälling. havregryn, purjolök och salt.

Jag ska prova att äta historiska rätter i en vecka. Eftersom mina böcker och noveller nästan uteslutande utspelas i äldre tider (verkliga eller fiktiva) blir matprojektet en del av mina efterforskningar inför mitt fortsatta skrivande. Självklart måste även hela hushållet äta historisk kost, men det är inga problem eftersom nördgenerna är starka i min familj. Jag kommer inte redogöra för alla måltider vi äter eftersom många recept kommer användas flera gånger, däremot kommer jag dela med mig av de rätter som vi tillagar. Kanske någon blir sugen att testa?

Välling med havre och lök

Först och främst måste jag erkänna att jag gjorde fel. Vi hittade ett recept från en engelsk källa och jag trodde att ”gruel” var ett gammaldags ord för ”porridge” men det stämmer inte. Gruel betyder välling och är alltså mycket vattnigare än gröt. Vår grötvariant av receptet blev väldigt god men i morgon blir det välling istället som det ska vara. Dessutom använde vi valsade havregryn som inte fanns på den tiden så vi ska köpa hem havrekross som blir mer historiskt korrekt. Jag har redan lärt mig flera saker!

Den här rätten var vanlig under medeltid fram till och med 1700-talet. Vad jag läst mig till så var det fattigmansmat och det verkar rimligt eftersom den ska innehålla mycket vatten som är gratis. Den dracks ofta istället för att ätas med sked.

Recept: Havre och lökvälling

  • Havrekross
  • Vatten
  • Lök (vilken sort som helst)
  • Lite salt

Hacka löken och lägg i en gryta med havregryn och vatten. Koka tillräckligt länge.

Publicerat av

Lupina

i

Inspiration

| Inläggsdatum

6 augusti, 2025
←Yddrios 2025
Oscarianska Compagniet 2025→

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!

* indicates required

Samtycke till lagring av personuppgifter.

Du kan avbryta prenumerationen när som helst genom att klicka på länken i sidfoten i våra e-postmeddelanden.

Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplattform. Genom att klicka nedan för att prenumerera godkänner du att din information kommer att överföras till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimps sekretesspraxis.

/* real people should not fill this in and expect good things – do not remove this or risk form bot signups */

Intuit Mailchimp


Lämna gärna en kommentar på inlägget

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

–> Till gästbloggen

Mina senaste inlägg

  • Boksläpp av Tårpilens år
  • Oscarianska Compagniet 2025
  • En vecka med historisk mat
  • Yddrios 2025
  • Tårpilens år på Kickstarter
  • Boksläpp av Sandhäxan från Irj
  • Litterär kväll i Falköping
  • Bohusläns Bokmässa 2025
  • Provtryck på Sandhäxan
  • När det ofattbara sker

Jag bloggar om:

  • Catoblepas förlag
  • Evenemang
  • Författarliv
  • Gästbloggare
  • Inspiration
  • Media
  • Svensk fantastik
  • Yddrios

Gästbloggare

  • Angua Vintersvärd: Fantastisk musik
  • Sanne Åberg: Hela havet stormar
  • Lupina och Anna om att publicera på eget förlag
  • Annah Nozlin: Ett samhälle är sina berättelser
  • Frida Hallberg: Litterär revolution!

Köp böckerna här

Bokus

Adlibris

Catoblepas bokbutik

Bokseriens hemsida:

yddrios.se

Sidor

  • Hem
  • Blogg
  • Yddrios
  • Myskusliga mysterier
  • Noveller
  • Författaren
  • Kontakt

Följ mig

Bluesky

Facebook

Instagram

TikTok

Proudly powered by WordPress