Det finns väldigt många bokförlag i Sverige. De stora jättarna syns och hörs mest medan småförlag och mikroförlag kämpar på med olika grader av framgång – eller ingen framgång alls om det vill sig illa. Nya startas och andra läggs ned i en ständig ström. Förlagsbranschen är tuff med hård konkurrens. Vad är det som gör att så många ändå väljer att bilda ett eget bokförlag? Jag kan naturligtvis bara svara för mig själv och det tänkte jag göra med det här inlägget. Den här första delen om mina äventyr med förlaget kommer fokusera på publiceringen av andra författares manus.
Jag grundade Catoblepas förlag hösten 2013. Eftersom jag redan hade en egen firma som frilansande formgivare/skribent var det inte särskilt krångligt eller omvälvande att registrera ett förlag som biverksamhet. Dessutom hade jag genom mitt yrke redan kunskaperna om sättning, grafisk design, textbearbetning med mera. Förlagets inriktning är fantasy då det är min favoritgenre som betyder mycket för mig. Jag ville helt enkelt publicera böcker som jag själv tycker om samt mina egna manus. Tidigare hade jag varit delaktig i flera olika fantasyprojekt. Det var både roligt och givande, men nu ville jag skapa något eget som jag hade full kontroll över.
Bokförlaget är ett eldsjälsprojekt
Det fanns otroligt mycket som jag inte visste ett dugg om upptäckte jag snart. Dessutom tog min nya hobby mycket mer tid i anspråk än jag räknat med. För att hinna med förlaget utan att bli utbränd är utgivningen minimal. Det ska vara roligt och det måste vara ett manus som jag verkligen älskar för att det ska vara värt alla sena kvällar och alla helger framför datorn.
Jag är väl medveten om att det jag har att erbjuda författare inte är ens i närheten av vad ett större, etablerat förlag kan erbjuda. Det är jag noga med att förklara vid kontraktsskrivning. Det blir inga jättestora releasefester fyllda med journalister, där alla gäster får gratis drinkar och ett exemplar av boken. Tyvärr. Det finns inte i budgeten.
Om tillräckligt många böcker blir sålda genereras en vinst. Blir de inte sålda har jag förlorat de pengar jag satsat. Och all tid som jag lagt ned på att lektörsläsa, korrläsa, göra sättningen och designa omslag. För att inte glömma alla bilder och texter som ska fixas till sociala medier med mera. Detsamma gäller författaren som förstås blir besviken om det stora genombrottet inte kommer. Det poängterar jag alltid ordentligt. Catoblepas är ett personligt förlag där författaren får mycket frihet och eget ansvar.
Jag passar här på att nämna att förlaget inte tar emot manus. Eventuella samarbeten växer fram på annat sätt. Catoblepas är mitt eldsjälsprojekt för att jag älskar fantasy och allt måste kännas 100% rätt. Självklart önskar jag både ekonomiska framgångar och höga försäljningssiffror, men aldrig genom att försöka gissa vad marknaden vill ha. Dessutom trivs jag enormt bra med min primära inkomstkälla och nöjer mig med att ha förlaget som bifirma. Det ger mig friheten att bara ge ut böcker som jag själv vill läsa för de läsare som vill ha lite annorlunda fantasy från svenska författare.
Misstag och lärdomar
Det tog flera år innan jag hittade den form som jag vill att förlaget ska ha. Jag gjorde många misstag men lärde mig något för varje gång. Eftersom vinsten är minimal och arbetsbördan ibland varit för stor så har jag flera gånger funderat på att lägga ned. År 2019 blev jag långtidssjuk och allt bokrelaterat låg på is en lång period, men både förlaget och jag överlevde.
Jag har fått frågan varför jag inte väljer en hybridlösning, men det har jag valt bort. Den författare som vill ha hjälp med lektörsläsning, sättning eller omslagsdesign hänvisar jag till mina konsulttjänster i den delen av företaget som utgör mitt brödjobb. Förlagsarbetet ska vara roligt och kreativt, inte beställningsjobb.
Förlagets storsäljare!
Catoblepas största projekt var den fantastiska fantasytrilogin Serahema Saporium av Marcus Olausson. Det fungerade perfekt. Dels för att jag vid det laget hade lärt mig mer om förläggande och dels för att Marcus varit med i bokbranschen länge och är väl medveten om hur det fungerar att vara utgiven på ett mikroförlag. Han vet också att författaren måste vara delaktig i marknadsföring och försäljning och har gjort en ordentligt insats som gett resultat.
Serahemaböckerna är väldigt populära och det med all rätt. Trots att jag i egenskap av förläggare läst dem väldigt många gånger under slutredigeringen fängslas jag fortfarande av denna genomarbetade värld och dess färgstarka karaktärer. Med den sista delen Till hjärtats sista slag blev Serahema utsedd till Årets serie 2021 av Fantasykammaren!
Oscarianska Compagniet för magiska expeditioner
Förutom att bearbeta manus och jobba med den grafiska formen ingår olika typer av marknadsföring och det roligaste är delta i mässor och få möta både gamla och nya läsare. Nästan varje år delar Catoblepas förlag monter med Annorlunda förlag på Bokmässan i Göteborg under namnet Oscarianska Compagniet för magiska expeditioner. Naturligtvis har aktuella författare alltid inbjudits att finnas på plats för signeringar och för att möta sina läsare.
Just nu jobbar jag inte med någon annan författare utan lägger istället mer tid på mina egna manus. Det är mycket möjligt att jag framöver kommer möta någon författare med ett manus som jag inte kan motstå. Det får framtiden utvisa.