Årets Swecon, Fantastika 2020, blev som så många andra evenemang uppskjutet pga coronaviruset. Istället kommer det förhoppningsvis hållas i höst. Självklart är vi många som är besvikna, men vi får försöka göra det bästa av situationen. En av hedersgästerna är författaren Eva Holmquist och jag har gjort en mini-intervju med henne i väntan på höstens Fantastika.
Tre frågor till Eva Holmquist
Jag har precis läst Blodskifte. Kan du berätta om hur du fick idén till kattskiftarna och de andra varelserna i boken?
Idén till kattskiftarna kom sig från att jag ville ha ett alternativ till varulvar. Det är klart att det är lättare att lösa sina problem om du kan förvandla dig till en större och starkare varelse. Jag var mer intresserad av hur det var att kunna förvandla sig till ett djur som inte så uppenbart var en fördel. Sedan har jag alltid varit fascinerad av katter så då fick det bli kattskiftare …
Bärskiftare är ju inget udda så där handlade det mer om att den typen av skiftare passade bra in i berättelsen. Varelser som naturligt sågs som monster, men som har andra bottnar… Monstren kom lite av tanken med groteska blandningar av djur och varelser. Typ som experiment som gått snett … De andra varelserna dök upp av sig själva när jag utforskade omgivningarna …
Du skriver mest SF och jobbar med kvalitetssäkring och test av IT system. Hur mycket påverkar din yrkeskunskap innehållet i det du skriver?
Det är svårt att svara på. Sanningen är att alla intressen, erfarenheter och kunskaper påverkar det jag skriver. Mao är det inte bara min yrkeskunskap som påverkar …
En effekt skulle kunna vara att den teknik som förekommer i mina berättelser troligen är mer genomtänkt än vad den annars skulle kunna vara. Samtidigt skriver jag inte hård SF. Jag vill därför inte förklara exakt hur saker och ting fungerar utan mer ge ledtrådar som man kan sätta ihop om man vill. Jag gillar inte långa teknikbeskrivningar. Det uppfattar jag själv som ganska ointressant. En annan sak som skulle kunna komma sig av mitt yrke är att jag funderar mycket på teknikens effekter på samhället och vad i ett samhälle som ger en viss teknikutveckling.
I novellserien om Dani ombord på rymdskeppet Tumanako så kommer nog min yrkeskunskap in mer direkt, eftersom Dani arbetar som programmerare, vilket är något som jag startade min yrkesbana som. I novellerna förekommer också en del felsökning och det har naturligtvis påverkats av min erfarenhet av det.
Kan du avslöja något om ditt nästa skrivprojekt?
Jag har alltid ett gäng skrivprojekt i gång samtidigt i olika faser så ett skrivprojekt blir svårt. Det som ligger närmast utgivning är Jakten på det magiska vapnet som är en urban fantasy som utspelar sig i framtiden i en stad som benämns Fyrstaden. Den är hos sista testläsaren just nu och sedan ska den slutredigeras. Därefter kommer korr och övrigt i produktionsdelen av projektet.
Nästkommande projekt att skriva är andra delen i en urban fantasy som utspelar i ett Jönköping där magin exploderat. En förnovell och första boken är redan skriven. Tanken är att tre stycken delar ska vara klara innan jag släpper första boken. Det är en kortroman och riktar sig ett litet högre åldersspann än i vanliga fall …
Förutom det håller jag också på att idéutveckla andra boken i serien om kattskiftarna.
Eva Holmquist
Eva Holmquist är en vetgirig bokmal som skriver fantasy, science fiction och skräck. Hon är uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg, men bor numera i Jönköping. Dagarna används åt att kvalitetssäkra IT-system medan kvällar och helger ägnas åt böcker och familjen.
“Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik” skrev Btj när Blodskifte, som är en urban fantasy som utspelar sig i Jönköping, kom ut 2017. Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hon skriver både noveller och längre berättelser. Dessutom skriver hon facklitteratur som exempelvis boken ”Praktisk mjukvarutestning”.
Du kan läsa mer om Eva Homquist och hennes författarskap på hemsidan: www.evaholmquist.se