Lupinas lästips: Vansinnesverk
Novellantologi
Vansinnesverk
Utgivare: Cathaya
Utgivningsår: 2011
Jag har alltid tyckt om novellformen. De är lagom långa för att hinna läsa färdigt innan det är dags att somna för kvällen. Ibland är det skönt att hinna läsa klart på en gång, få hela historien i ett svep, inga lösa trådar som inte binds samman förrän efter ytterligare 300 sidor eller möjligtvis ytterligare tre böcker. Missförstå mig inte. Jag älskar tegelstenar men jag tycker att novellformatet är alldeles för underskattat nu för tiden.
I novellantologin Vansinnesverk tolkar femton nya, oetablerade skribenter vansinnet i varsin berättelse och här blandas skräck och fantasy med undergångshistorier från framtiden. Kanske hittar vi här några av Sveriges kommande stora författare?
Den inledande Kung Skabb av Lars Carlberg är en märklig historia som utspelas i ett fiktivt land där den åldrande kungen minns, funderar och smider planer. Läsaren får blicka in i hans sinne där de mest egendomliga tankar frodas och eftersom han är kung så ligger det i hans makt att göra som han vill. Och det gör han. Möjligtvis är han inte heller spritt språngande galen, i hans sinne verkar i alla fall allt han gör fullkomligt rationellt.
En annan novell som jag tycker sticker ut är den vemodiga Lepidoptera av Camilla Jönsson. I en kall och hård värld bjuder den unga flickan Adriana in en hemlös gammal man att dela hennes enkla kyffe. En lågmäld, kärleksfull vänskap uppstår men allt är inte vad det synes vara.
Den tredje novellen som jag vill nämna är Stenväggar av Andrea Grave-Müller, en originell fantasy som kräver en del tankearbete av läsaren. Den mäktiga svarthäxan Virma är nu en gammal kvinna. I yngre dagar utförde hon en kupp hos svartkonstnärerna i borgen Stenvagga och för detta utkräver de nu sin hämnd och tillfångatar henne. Men Virma är inte ensam, det finns något hos henne som ingen annan kan uppfatta. Läsaren får följa henne ned i galenskapen och berättelsen leder överraskande till något helt annat än förväntat. Andrea vågar leka med språket i historien vilket förstärker upplevelsen av vansinne.
På det hela taget är Vansinnesverk en intressant samling berättelser som innehåller en hel del riktiga guldkorn och det är dessutom uppfriskande att läsa något annat än det som de stora förlagen valt ut åt oss. Cathaya som publicerat samlingen är en förening som bland annat ger ut fantastikböcker.
Boken finns att beställa hos www.catahya.net
Recensionen är tidigare publicerad i Vitka nr 4 2011.