Midsommar i Aurinma

SummerNight

Bilden ovan är från Ranuajärvi, en sjö i närheten av mormor och morfars hus i finska Lappland. Det är otroligt vackert där på sommaren och vid tiden kring midsommar försvinner inte solen bakom trädtopparna. Fotot är tagit vid midnatt i augusti 2012 så även om hela natten är ljus syns inte själva solskivan så sent.

Lue och Weloifolket i Tårpilens år firar Stjärnfesten på midsommarnatten. Enligt urgammal tradition utför de en ceremoni för att att stjärnorna åter ska visa sig på himlen och visa dem vägen. Tack vare dem kan de aldrig gå vilse. Det land som Tårpilens år utspelas i heter Aurinma på ursprungsbefolkningens, imifolkets, språk. Aurinma är till viss del inspirerat av barndomens somrar i Lappi och namnet är ett hopplock av de två finska orden Aurinko = Sol och Maa = Land. Att skapa en ny värld var en både märklig och fantastisk upplevelse och hela den värld som jag kommer fortsätta skriva om kallas Yddrios.

Kul fakta i sammanhanget är att jag har en kusin som också är författare. Vi är födda samma år och lekte några gånger hemma hos mormor och morfar när vi var små. Jag minns inte så mycket av det, men ett tydligt minne är att vi smög upp på höskullen i ladan och hoppade i höet fast vi inte fick. Tyvärr är hon inte översatt till svenska, men för er som är finsktalande finns flera av hennes böcker att få tag på i den svenska nätbokhandeln. Hon skriver främst för barn och ungdom. Här kan du läsa mer om hennes författarskap Anu Ojala.

Ibland får jag frågan hur det går till att skapa en fantasyvärld och nedan finns mitt bästa tips. Hoppas att det kan vara till hjälp.

 

Mitt recept för att skapa en fantasyvärld är som följer:

1 del minnen av platser du besökt
1 del drömmar
1 del fakta från diverse böcker och tidningar
1 del fantasier om platser du önskar fanns alternativt är tacksam över att de inte finns

Skaka om i hjärnan, sov på saken och skriv sedan ned det som kommer ut.

 

Trevlig midsommarhelg!/Hyvää juhannusta!

 

Kommentarer inaktiverade.