Inför Hans Olssons kommande bok: Främling. Inkräktare

Främling. Inkräktare

Det första jag läste av Hans Olsson var novellen Kvinnan som blev begravd med ansiktet neråt och jag föll för historien och berättartekniken direkt. Den publicerades i Gorgon Magazine nr 2 och jag skrev presentationen av novellen samt intervjuade Hans. Jag var medlem i redaktionen under produktionen av de första tre numren, men lämnade sedan min post på grund av tidsbrist.

I ett annat fantastikprojekt jag var involverad i, nämligen Catahyas femte antologi med titeln Magiker och maskiner, blev jag förtjust i en steampunk-inspirerad novell med titeln Dr Pollobus vision. Eftersom ingen i antologirådet får veta vilka författare som sänt in bidrag innan urvalet är gjort visste jag inte förrän efteråt att det var denne Hans Olsson som återigen skrivit en briljant historia.

I september utkommer Hans med novellsamlingen Främling. Inkräktare på sitt eget förlag Zakuli Förlag och jag har än en gång ställt några frågor till honom hans författarskap.

Hur skulle du själv kort beskriva din kommande novellsamling?

Det är en novellsamling med i huvudsak, men inte uteslutande, skräcktema. Skräck är ett intressant ämne, då det är så mycket upp till läsaren vad som är otäckt eller inte. Om jag har lyckats med att skrämma någon får väl tiden utvisa.

Här finns också någon novell med en gnutta samtidskritik och en som inte är tänkt att vara skräck alls. Men det huvudsakliga temat: skräck.

Under vilket tidsspann är novellerna i Främling. Inkräktare skrivna?

Den novell i samlingen som är äldst är den som heter En på miljonen. Jag skrev den någon gång under 2012, ungefär då jag arbetade med Stenväktarnas arv.  De övriga har kommit till sedan dess och novellsamlingen var ganska klar under sen höst 2013. Så mellan 2012-2013 är de allra flesta novellerna skrivna.

Varför valde du just Främling. Inkräktare till titelnovell?

Att just den här novellen blev titelnovell, och att den heter som den gör, beror på att den fungerar som nav i samlingen och binder ihop vissa delar (som du själv får upptäcka!). Novellsamlingen börjar med en historia som heter I lindormens grepp. I den novellen blir en flicka biten av en lindorm under en fjällvandring. Hennes morfar tvingas nu söka efter något som kan hjälpa henne. Det leder honom ner i en värld som är väldigt olik vår egen, där människan inte hör hemma. Där han är en främling. En inkräktare. Så hela berättelsen blir inte komplett förrän man också läst den. Och, tja, det kändes passande med så mycket häftiga och okända saker som finns där ute.

Kan du berätta lite om din skrivprocess?

Absolut! För mig börjar det alltid med en idé. En sån där som man vet måste skrivas ner. När man kan se framför sig vad karaktärer säger eller vad de gör i någon speciell scen. Oftast vet jag också var den ska sluta och vet jag inte det så brukar jag försöka vänta tills jag har kommit på det. För mig fungerar det bara ibland att låta skrivandet vandra fritt, så att säga. Jag tycker det blir bättre om man har något att skriva mot. Men det är ju inte alltid så, för ibland är det fantastiskt att komma på saker under tiden. Jag tror inte jag kan ge något exakt svar på den biten av processen, för det är väldigt situationsbaserat.

Men när man väl vet vad man ska skriva så är ju skrivandet en stor del av det hela. För det mesta skriver jag på tåget, då jag pendlar mellan Uppsala och Stockholm. Jag har försökt tagit fasta på 2000 ord om dagen, men ibland är man trött och tuppar av och andra gånger kanske man är uppe i en spännande bok. Eller blir störd av en konduktör. Hur som helst skriver jag åtminstone något (nästan) varje dag. Oavsett om det är en mening eller 2500 ord så måste något ner, annars avstannar ju allting.

Om jag inte får ihop mina ord på tåget så skriver jag också hemma, men där finns också distraktionsmoment som World of Warcraft, Dark Souls, hungriga katter eller böcker.

När en novell eller bok börjar närma sig att bli klar brukar jag bli mer fokuserad och kan då sitta hela kvällar i flera veckor för att få det klart. Och det är då det brukar bli magiskt på riktigt. När man får putsa och slipa, sätta dit de bästa bitarna och slutligen se vad betaläsarna tycker om det.

Efter det är det allting annat, så klart, korrläsning ett par fyra-fem gånger, utgivning och så vidare. Men ungefär så skriver jag. Hittills. Jag skulle vilja lägga mer tid på det, för det är bland det bästa som finns!

Tack Hans för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Våra vägar korsas än en gång i september då antologin Maskinblod 3 släpps av förlaget Affront. Vi medverkar båda två med varsin novell.

Länkar för dig som vill veta mer:

Zakuli Förlag
Hans Olssons facebook-sida
Gorgon Magazine nr 2
Maskinblod 3

 

Bibliografi

Trilogin om Elementstenarna:
Sökandet efter elementstenarna
Bronstornet Garba
Stenväktarnas arv

Novellsamlingar:
Vad är din hemlighet? 
Främling. Inkräktare (Släpps i september 2014.)

Antologier:
Magiker och maskiner (Catahya)
Maskinblod 3 (Affront, Släpps i september.)

Kommentarer inaktiverade.