Lupinas lästips: Expeditionen. Min kärlekshistoria

Expeditionen

Bea Uusma
Expeditionen. Min kärlekshistoria
Biografi
Norstedts 2013

Jag har varit nyfiken på den här boken länge och hade höga förväntningar när jag häromdagen gick till den lokala bokhandlaren och äntligen köpte den. Det blev den illustrerade utgåvan för jag kände att jag ville ha versionen med extra allt. Att det är Lotta Kühlhorn som formgivit boken var som grädde på det redan fantastiska moset.

När jag kom hem satte jag mig i soffan med bok och en stor mugg sojalatte. Först bläddrade jag lite och provsmakade, sedan läste jag boken från pärm till pärm. När den var slut grät jag lite. På riktigt.

”Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.” Så börjar beskrivningen av boken, men Expeditionen är så mycket mer än bara historien om tre drömmares misslyckande.

Andrées besatthet, Bea Uusmas besatthet. Kärlekshistorien mellan den unge Nils Strindberg och Anna Charlier, kvinnan i hans liv som troget väntar på att han ska komma hem igen. Mängder med detaljer. Alla känns viktiga. Jag känner mig delaktig.

När jag dagen efter kommer till företaget där jag för tillfället frilansar, styr jag stegen till det skrivbord som är placerat två meter från mitt. Där sitter nämligen en nu levande släkting till Nils. Vi pratar om boken en stund och vi nämner slutet. Sedan kan vi inte säga mer för vi kämpar båda två mot gråten.

Följ med på expeditionen till Arktis och in i människors längtan, drömmar, kärlek och besatthet. Läs Bea Uusmas kärlekshistoria. Jag önskar den var min.

 

 

Kommentarer inaktiverade.