Lupinas lästips: Bländverk

Blaendverk

Bländverk
En skräckantologi från Swedish Zombie

 Tretton noveller samt två bonusnoveller på tema skräck rymmer denna antologi. Den innehåller ett stort antal zombies som sig bör men även mycket annat som i alla fall inte jag har varit rädd för. Innan jag läste Bländverk vill säga.

Ta bara Tulu av Mattias Lönnebo som exempel. Det kunde lika gärna varit vilken förälder med tillhörande barn som helst efter en dag på Liseberg. I de lugnaste vatten … lyder det gamla ordspråket och det stämmer in här. Det är även farligare att bli arbetslös eller tappa sin hemnyckel än vad gemene man känner till.

 Favoritzombierna finns i Byssan lull av Oskar Källner. En väl genomtänkt story som är både spännande och välskriven med mycket bra karaktärsbeskrivningar, till och med av de odöda.

Solvisaren av Johan Lindbäck och Efter stängningsdags av Anna Kerubi är de två noveller där jag som är fantasyläsare känner mig mest som hemma. Båda är finstämda och skickligt framförda men med helt olika tolkningar av skräck.

Så var det den där novellen som jag tvingades skumläsa ett stycke av. Och ja, jag håller ofta för ögonen när jag ser på skräckfilm också. Barnvakten av Sofie Trinh Johansson. I mitt tycke den rysligaste och läskigaste skräckisen i hela samlingen.

 Malin Rydéns Att stapla döda börjar i helvetet på jorden; Haiti precis efter det stora jordskalvet. Alltför närgånget beskriver hon den utsatta, fruktansvärda situationen för människorna där. Rydéns skildring är obehaglig på riktigt, kanske för att det fortfarande inte har förflutit så lång tid sedan katastrofen och människorna där lever fortfarande i en misär få av oss kan föreställa oss. Novellen är så välskriven, så skickligt framförd men jag har ändå svårt att ta den till mig helt på grund av valet av plats och tid. Komiker får ofta frågan: vilka ämnen får man inte skämta om och jag funderar på om det finns katastrofer som det inte är ok att skriva skräckfiktion om. Haiti, Fukushima, Utøya?

 Läs Bländverk och hitta dina egna favoriter. Här finns något för alla fantastikälskare som gillar att bli skrämda. Min enda invändning är att den kunde behövt gå igenom en sista korrekturläsning innan publicering men det är en petitess i sammanhanget.

Bländverk finns att ladda ned gratis som app, pdf, epub eller för Kindle. Det går även att välja att läsa online. Jag valde appen till min surfplatta och den fungerar hur bra som helst med en tydlig översikt över innehållet. Bara att välja och vraka bland historierna alltså.

 Allt du behöver veta finns på www.swedishzombie.com

Kommentarer

Lupinas lästips: Bländverk — 2 kommentarer

  1. Pingback: Jag är tydligen läskig | sofietrinhjohansson